Nie masz jeszcze konta?

PCKP

WYSZUKIWARKA
Tematyka:
Data szkolenia:
Jeśli chcą Państwo otrzymywać na bieżąco informacje o aktualnych szkoleniach, nowościach i promocjach, prosimy o podanie adresu e-mail

Wiadomości
Obowiązek dostarczenia napojów profilaktycznych nie może zostać zastąpiony ekwiwalentem
15 lipca 2016
Zatrudniamy pracowników w warunkach gorącego mikroklimatu. Stąd też spoczywa na nas obowiązek zapewnienia napojów profilaktycznych. W ramach zmiany roboczej zapewniamy im dostęp do wody źródlanej w dystrybutorach. Ponadto wydajemy pracownikom bony żywnościowe o określonej wartości nominalnej. Bony te pracownicy mogą realizować w przyzakładowym sklepiku spożywczym, w którym istnieje możliwość zaopatrzenia się m.in. w napoje mineralizowane bądź soki witaminizowane, w zależności od indywidualnych upodobań pracowników. Czy taka forma zapewnienia dostępu do napojów profilaktycznych spełnia wymóg określony w rozporządzeniu z dnia 28.05.1996 r. w/s posiłków i napojów profilaktycznych?

Zgodnie z art. 232 kodeksu pracy, pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. 

Zasady zapewniania pracownikom napojów profilaktycznych określa rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28.05.1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. z 1996 r., Nr 60, poz. 279).

Rozporządzenie nakłada na pracodawcę obowiązek zapewnienia pracownikom napojów w ilości zaspokajającej ich potrzeby, odpowiednio zimne lub gorące w zależności od warunków wykonywania pracy. Natomiast w przypadku pracowników zatrudnionych w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25oC, pracodawca zobowiązany jest zapewnić im napoje wzbogacone w sole mineralne i witaminy.

Obowiązek zapewnienia napojów profilaktycznych pracownikom zatrudnionym we wspomnianych warunkach jest niezależny od obowiązku wynikającego z § 112 rozporządzenia z dnia 26.09.1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz. U. z 2003 r. Nr 169, poz. 1650 ze zm.), tj. obowiązku zapewnienia wszystkim pracownikom wody zdatnej do picia lub innych napojów.

Napoje profilaktyczne powinny być wydawane przez pracodawcę w naturze i dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej w nielimitowanej ilości. Obowiązek ich dostarczenia spoczywa bezpośrednio na pracodawcy i jako taki nie powinien zostać przekształcony w zobowiązanie do samodzielnego zaopatrywania się w napoje profilaktyczne przez pracowników. Rozporządzenie jednoznacznie wyklucza możliwość zastąpienia obowiązku faktycznego zapewnienia napojów profilaktycznych wypłatą ekwiwalentu pieniężnego (zob. § 8 rozporządzenia). Tymczasem opisana w zapytaniu praktyka polegająca na samodzielnym nabywaniu przez pracowników napojów, których wartość jest przez pracodawcę refinansowana w postaci bonów żywnościowych, stanowi w istocie postać ekwiwalentu, na który rozporządzenie nie zezwala.

Poza tym wskazać należy, że system bonów żywnościowych nie gwarantuje należytej realizacji omawianego obowiązku. Pracodawca nie ma bowiem pewności, czy pracownik rzeczywiście zaopatrzy się na ich podstawie w napoje profilaktyczne, czy też dokona ich wymiany na inne produkty spożywcze.
 

 

Zobacz także:
pobierz z Google Play
Jeśli powyższy artykuł okazał się interesujący i chcieliby Państwo na bieżąco otrzymywać najnowsze aktualności branżowe na swój telefon komórkowy, wystarczy pobrać i zainstalować naszą APLIKACJĘ MOBILNĄ.

All rights reserved PCKP   Data aktualizacji: 2023-03-06