Nie masz jeszcze konta?

PCKP

WYSZUKIWARKA
Tematyka:
Data szkolenia:
Jeśli chcą Państwo otrzymywać na bieżąco informacje o aktualnych szkoleniach, nowościach i promocjach, prosimy o podanie adresu e-mail

Wiadomości
Dieta krajowa a zapewnienie bezpłatnego wyżywienia
11 lutego 2013

Dość często wysyłam pracowników w kilkudniowe podróże służbowe na terenie kraju. Zazwyczaj zapewniając im nocleg w hotelu zapewniam im również możliwość zjedzenia śniadania. Ostatnio spotkałam się z poglądem, że powinnam pomniejszać pracownikom z tego tytułu przysługującą im dietę? Nie mogę znaleźć dla tego poglądu jakiegokolwiek uzasadnienia.

Jeśli w stanie faktycznym zastosowanie znajdują przepisy rozporządzenia MPiPS z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju to nie ma podstaw do zmniejszania kwoty diety przysługującej pracownikowi. Zgodnie z § 4 ust. 3 pkt 2 przywołanego rozporządzenia, które obowiązuje wprost pracodawców będących państwowymi lub samorządowymi jednostkami sfery budżetowej, natomiast innych pracodawców o ile nie wprowadzili u siebie regulacji autonomicznych, dieta nie przysługuje pracownikowi tylko gdy zapewniono mu bezpłatne wyżywienie całodzienne. W stanie faktycznym przedstawionym w pytaniu pracownikowi zapewniono jedynie śniadania, a przepisy regulujące prawo pracownika do świadczeń z tytułu podróży krajowych nie przewidują pomniejszania diety w przypadku zapewniania pracownikowi częściowego wyżywienia. Odmienna sytuacja kształtuje się przy rozliczaniu podróży służbowych poza granicami kraju, kiedy to obowiązujące przepisy nakazują pomniejszenie diety również w przypadku zapewnienia pracownikowi częściowego wyżywienie. Wtedy pracownikowi przysługuje odpowiednio na: śniadanie - 15% diety; obiad - 30% diety; kolację - 30% diety; inne wydatki - 25% diety.

Na marginesie należy jednak zwrócić uwagę, że od 1 marca 2013 r. stan prawny w kwestii poruszonej w pytaniu ulegnie zmianie. Otóż 1 marca 2013 r. wejdzie w życie rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 29 stycznia 2013 r. w sprawie należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej. Zgodnie z rozwiązaniami przyjętymi w nowym rozporządzeniu dieta należna pracownikowi w związku z odbywaniem podróży krajowej będzie zmniejszana w przypadku zapewnienia pracownikowi częściowego wyżywienia. I tak kwotę diety zmniejszać się będzie o koszt otrzymanego bezpłatnego wyżywienia przyjmując, że każdy posiłek stanowił odpowiednio: śniadanie - 25% diety; obiad - 50% diety; kolacja - 25% diety.

Zobacz szkolenia:

Zobacz także:
pobierz z Google Play
Jeśli powyższy artykuł okazał się interesujący i chcieliby Państwo na bieżąco otrzymywać najnowsze aktualności branżowe na swój telefon komórkowy, wystarczy pobrać i zainstalować naszą APLIKACJĘ MOBILNĄ.

All rights reserved PCKP   Data aktualizacji: 2023-03-06