
Wiadomości
Zapewnianie pracownikom przez pracodawcę posiłków a składki na ubezpieczenia społeczne
19 listopada 2015
W myśl § 2 ust. 1 pkt 11 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne
i rentowe podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne
i rentowe nie stanowią przychody stanowiące wartość finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych do spożycia bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu, nie przekraczającej miesięcznie jednej czwartej bieżącego najniższego wynagrodzenia za pracę.
Zgodnie z wyrokiem Sądu Najwyższego z dnia 10 września 2013 r. (I UK 78/13) bony (talony lub kupony) żywnościowe (żywieniowe) uprawniające do nabycia posiłków lub artykułów spożywczych w zakładach zbiorowego żywienia lub sieciach (placówkach) handlowych, które nie zostały wydane przez pracodawcę na podstawie przepisów prawa pracy lub postanowień układu zbiorowego pracy (art. 86 § 2 KP), nie podlegają wyłączeniu z podstawy wymiaru składek na pracownicze ubezpieczenie emerytalne lub rentowe w rozumieniu § 2 pkt 11 rozporządzenia MPiPS z dnia 18 grudnia 1998 r.
Zobacz także:
All rights reserved PCKP Data aktualizacji: 2023-03-06