
Zgodnie z artykułem 232 kodeksu pracy: pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Rada Ministrów określi, w drodze rozporządzenia, rodzaje tych posiłków i napojów oraz wymagania, jakie powinny spełniać, a także przypadki i warunki ich wydawania.
Na podstawie przywołanego przepisu wydane zostało Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 roku w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. W razie wystąpienia wysokich temperatur ustawodawca zobowiązał pracodawcę do zapewnienia pracownikom napojów. W treści rozporządzenia zostały określone szczegółowo przypadki dostarczania ich pracownikom.
Zgodnie z § 4 ust. 1 Rozporządzenia pracodawca zapewni napoje pracownikom zatrudnionym:
- przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10 °C lub powyżej 25 °C,
- na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28 °C.
Napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej. Powinny być to napoje zimne, przy czym ustawodawca nie precyzuje, o jakie napoje chodzi. Ten aspekt został pozostawiony do decyzji pracodawcy. Ich ilość powinna jednak zaspokajać potrzeby pracowników.
Warto zwrócić uwagę, że pracownicy nie są uprawnieni do otrzymania ekwiwalentu pieniężnego za przysługujące im napoje.
Niezależnie od powyższego pracodawca powinien także chronić swoich pracowników przed nadmiernym nasłonecznieniem. Może to robić na przykład poprzez zasłonięcie okien żaluzjami czy roletami. Może ponadto zdecydować się na zainstalowanie klimatyzacji, jednak prawo nie przewiduje obowiązku z tym zakresie. To jedynie dobra wola pracodawcy.