
Wiadomości
Kto musi zapewnić pracownikom napoje w czasie upałów?
6 lipca 2009
Wystąpienie upałów nakłada na pracodawców dodatkowy obowiązek – muszą bowiem zapewnić pracownikom napoje.
Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z 28 maja 1996 roku w sprawie profilaktycznych napojów i posiłków pracodawca zapewnia napoje pracownikom zatrudnionym:
Stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać napoje oraz szczegółowe zasady ich wydawania ustala pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi, a jeżeli u pracodawcy nie działa zakładowa organizacja związkowa to ustala pracodawca po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników.
Podkreślenia wymaga, że naruszenie opisanego powyżej obowiązku może być uznane za wykroczenie przeciwko prawom pracownika i skutkować pociągnięciem winnego do odpowiedzialności zagrożonej karą grzywny od 1000 do 30 000 zł.
- w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego(WBGT) powyżej 25ºC,
- w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza(WCI) powyżej 1000,
- przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500kcal u mężczyzn i 1000 kcal u kobiet,
- na stanowiskach pracy na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28ºC.
Stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać napoje oraz szczegółowe zasady ich wydawania ustala pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi, a jeżeli u pracodawcy nie działa zakładowa organizacja związkowa to ustala pracodawca po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników.
Podkreślenia wymaga, że naruszenie opisanego powyżej obowiązku może być uznane za wykroczenie przeciwko prawom pracownika i skutkować pociągnięciem winnego do odpowiedzialności zagrożonej karą grzywny od 1000 do 30 000 zł.
All rights reserved PCKP Data aktualizacji: 2023-03-06